DE LUIZENMOEDER

 Februari 26, 2019    De luizenmoeder

Dat de luizenmoeder een grote kaskraker is op dit moment op de Nederlandse televisie zal je vast niet ontgaan zijn.
Nu we het toch over het thema luizen hebben....In de salon bij Brandlezz Concepts merken wij dat het wel eens vaker een taboe is om erover te praten. Maar wees gerust, bijna elke moeder kampt wel eens met dit probleem, sterker nog momenteel is het zelfs echt haarluizen tijd.
 

Help mijn kind heeft luizen 

 
Wij leggen je hier uit uit hoe je heel makkelijk luizen kunt ontdekken. Als je de haren onderzoekt en je ziet witte ‘puntjes’ (neten) aan de haren vastzitten, dan heeft je kind hoofdluis. Verwar de witte ‘puntjes’ niet met roos of zand, want dat zit los in de haren. Wanneer je kind hoofdluis heeft, moet iedereen in het gezin worden gecontroleerd, dus ook jullie als ouder(s)! We raden je verder aan om de crèche, school, BSO en je directe omgeving te waarschuwen. Zo kan verdere verspreiding zo snel mogelijk worden voorkomen. 
 
 

  * foto ouders van nu

Raadpleeg eventueel je huisarts

Wanneer je in het haar van je kind luizeneitjes ziet, is het verstandig om je huisarts in te schakelen. Hij zal een lindaanhoudend middel voorschrijven, waarmee de luizen worden gedood. Dit middel is erg giftig, dus pas op dat jij en je kind niets in jullie ogen of mond krijgen.
Het middel mag maximaal drie uur op de hoofdhuid inwerken. Dek tijdens het inwerken het hoofd van je kind af met een muts of een hoofddoek. Verder moet je niet vergeten om jouw handen en die van je kind grondig te wassen na de behandeling.
 

Anti-luis shampoo of lotion

Je kan ook zonder recept van je huisarts aan de slag gaan. Er zijn namelijk verschillende lotions en shampoos tegen hoofdluis verkrijgbaar bij de drogist of de apotheek. Lees van tevoren goed de bijsluiter door, want elk middel werkt weer anders. Behandel het haar van je kind twee keer met het middel, met een tussentijd van één week. Deze tweede behandeling is noodzakelijk, want zo worden de luizen die inmiddels zijn uitgekomen, ook gedood. Ook hier geldt dat je jouw handen en die van je kind goed moet wassen.
 

  * foto landelijk steunpunt hoofdluis

 

Luizenkam

Het kan ook zijn dat je principieel of vanwege overgevoeligheid geen chemische middelen wilt gebruiken. Dan kun je de luizen verwijderen met een luizenkam, die je kunt kopen bij een drogist. Ook wanneer je kind nog erg jong is, is het verstandig om een luizenkam te gebruiken in plaats van chemische middelen. Je kunt het beste tegen de haren in kammen.
Wanneer je elke dag twee keer de haren van je kind kamt, zorg je ervoor dat er geen nieuwe neten komen. De jonge luizen worden er dan namelijk uitgekamd voordat ze eitjes kunnen leggen. Het kost wel even tijd en doorzettingsvermogen, maar het is het beste om deze manier van behandelen minstens twee weken vol te houden.
 

Houd ook rekening met de volgende zaken

  • Was alle handdoeken, beddengoed en kleding goed uit op minimaal 60 graden, (90 graden is nog beter). 
  • Zorg ervoor dat je hoofdkussens en haarborstels goed schoonmaakt. 
  • Wanneer bekend is dat er hoofdluis in de omgeving is geconstateerd, controleer dan één keer in de week de haren van je kind met een luizenkam.
Mocht je onverhoopt een bezoek hebben gebracht aan een kapsalon. Gelieve deze hiervan te informeren, want om besmetting te verkomen dienen hun een preventief algehele ontsmetting te doen.
 
Mocht je nog vragen hebben? Reageer gerust, wij antwoorden altijd. 
Bedankt voor het lezen. 
 
Hartelijke groet,
 
Margaretha Koops
Team Brandlezz Concepts 
Geen